Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за населението и демографските

...
Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за населението и демографските
Коментари Харесай

Новите селяни: 100 000 души са напуснали градовете през 2020 г.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за популацията и демографските процеси у нас през 2020 година точно 197 242 души са подхванали вътрешна миграция. Тоест те са променили местоживеенето си в друго обитаемо място в страната. Най-често такава стъпка подхващат младежи и такива в дейна трудова възраст –между 40 и 59 година (29.6%) и 20 – 39 година (28.1%). В съвсем половината случаи (48.4%) хората напущат града, с цел да живеят на село. От един в различен град са мигрирали 29.9%. От село в град са се преместили едвам 15.3%.

Лично аз съм от тези съвсем 30%, които са заменили един град (в моя случай – столицата) с различен. Истината е, че желаех да пребивавам в село и преглеждах решението да избера дребния град като краткотрайно – до момента в който намеря " селото на живота си ", тъй че добре разбирам желанието за " бяла спретната къщичка с две липи начело ", някъде надалеч от светофари, тапи, фини прахови частици и солидни дози стрес. 

Признавам, че системата за банкет в ясли и детски градини изигра огромна роля за това да напусна София. 

Пандемията обаче заби последния гвоздей в ковчега на софийското ми жителство. Това явно важи за доста хора. До огромна степен опцията да се работи отдалечено отвори нови хоризонти пред всички поданици на огромните градове.

Не без значение е и фактът, че внезапно всички започнахме доста по-активно да се грижим за здравето си и да разсъждаваме по какъв начин да живеем по-природосъобразно. Имунитет, чиста храна, качество на въздуха – Covid-19 ни подсети за всичко, което пренебрегвахме, преди да стартират всеки ден новините да ни осведомят какъв брой заболели в страната има и по какъв начин медиците изнемогват, тъй като цялата ни здравна система е разсипана. 

И не на последно място – от локдаун на локдаун всички оценихме какъв брой е хубаво човек да има двор.

Място, където можем да сме на открито, даже когато сме сложени под карантина. Лична директна връзка с природата и чистия въздух. А за мнозина – и поле за градинарски опити.

Към момента в градовете живеят 5 043 186 души или 72.9% от популацията, а в селата - 1 873 362 (27.1%). Почти една пета от всички българи живеят в София – 1 308 412 души. И макар че и за 2020 година столицата се е сдобила с нови поданици, оригиналност е огромният брой мигрирали. 

Разглеждайки смяната на адресни регистрации в страната, се вижда, че най-големи наплив има към област Пловдив – 21 320 души. Там се заселват най-много хора от столицата, сочат данните на Национален статистически институт. Селата в региона, както и тези в Родопите или покрай морето, са изключително примамливи за всички, който са решили да заменят градската динамичност с живот на село.

Новите селяни

Ако се вгледаме по-обстойно в тези близо 100 000 чисто нови " селяни ", ще забележим, че деурбанизацията, протичаща се значително посредством на пандемията, в действителност е действителен и доста огромен късмет най-накрая да настъпи позитивна смяна в метода на живот в провинцията. 

Никога не сме имали такава ярка опция да стартираме превъзмогване на разликите сред столицата и останалата част на страната.

За малко повече от година популацията на община Родопи да вземем за пример се нараснало с 2700 души. Повечето идват от огромния град и избират живота в къща на село. Неслучайно за предходната година тук са издадени над 700 позволения за градеж, открива репортаж на Българска национална телевизия.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР